Kitz ADSL Broadband Information
adsl spacer  
Support this site
Home Broadband ISPs Tech Routers Wiki Forum
 
     
   Compare ISP   Rate your ISP
   Glossary   Glossary
 
Please login or register.

Login with username, password and session length
Advanced search  

News:

Author Topic: New router for OPNsense  (Read 777 times)

hushcoden

  • Reg Member
  • ***
  • Posts: 416
New router for OPNsense
« on: February 23, 2022, 11:27:51 AM »

While searching for a new x86 router for OPNsense, I saw on the AliExpress website quite a few interesting offers: has anyone ever bought from there and can share any positive experience?

Tia.
Logged

skyeci

  • Kitizen
  • ****
  • Posts: 1287
    • Zen ECI line stats
Re: New router for OPNsense
« Reply #1 on: February 23, 2022, 11:43:33 AM »

Have used qotoms for 3 years. i5's and i7's. Not had any issues hardware wise. Have 4 in operation  all good and purchased from qotom via aliexpress.
Logged
Zen 900 FTTP + Opnsense(i7 Qotom) with IPV6, 
click for stats
(ex FTTC/ECI)
click for line stats by pi3/Huawei VDSL

hushcoden

  • Reg Member
  • ***
  • Posts: 416
Re: New router for OPNsense
« Reply #2 on: February 23, 2022, 12:12:55 PM »

Thanks, and did you have to pay any additional custom/import taxes ?
Logged

skyeci

  • Kitizen
  • ****
  • Posts: 1287
    • Zen ECI line stats
Re: New router for OPNsense
« Reply #3 on: February 23, 2022, 01:10:21 PM »

I did once but the other times the seller covered it as a promotion....ping them a message through aliexpress
Logged
Zen 900 FTTP + Opnsense(i7 Qotom) with IPV6, 
click for stats
(ex FTTC/ECI)
click for line stats by pi3/Huawei VDSL

Alex Atkin UK

  • Kitizen
  • ****
  • Posts: 4087
    • Thinkbroadband Quality Monitors
Re: New router for OPNsense
« Reply #4 on: February 23, 2022, 04:36:19 PM »

I've bought both of mine from Amazon (seller never said they were Qotom devices but they clearly are, link is in my signature), but that might be more expensive.
Logged
Broadband: Zen Full Fibre 900 + Three 5G Routers: pfSense (Celeron N5105) + CPE Pro 2 H122-373 WiFi: Zyxel NWA210AX
My Broadband History & Ping Quality Monitors

hushcoden

  • Reg Member
  • ***
  • Posts: 416
Re: New router for OPNsense
« Reply #5 on: February 23, 2022, 06:38:58 PM »

And should I bother to go for the one with 2.5Gb Ethernet ports? I read that OPNsense support for the i225 is not mature yet...  :(
Logged

Alex Atkin UK

  • Kitizen
  • ****
  • Posts: 4087
    • Thinkbroadband Quality Monitors
Re: New router for OPNsense
« Reply #6 on: February 23, 2022, 06:53:35 PM »

Depends on how future proof you want it to be.

The model I have is supposed to be able to do OpenVPN up to around Gigabit I believe, I will be testing it out on Gigabit FTTP balanced with 500Mbit 5G using two Gigabit ports bonded to the switch (which likely wont consistently let me balance the load as that's just how LAG works).

I will be keeping an eye on the 2.5Gbit support going forward. 
https://github.com/pfsense/FreeBSD-src/commit/402cb8c4ab502887dc8b8651646890b8e047dd17
https://forum.netgate.com/topic/159994/intel-ethernet-controller-i225-lm-support/141

It seems the Qotom Q1000X isn't in stock on Aliexpress at the moment, probably for the best as I'd be tempted.
« Last Edit: February 23, 2022, 08:53:09 PM by Alex Atkin UK »
Logged
Broadband: Zen Full Fibre 900 + Three 5G Routers: pfSense (Celeron N5105) + CPE Pro 2 H122-373 WiFi: Zyxel NWA210AX
My Broadband History & Ping Quality Monitors

hushcoden

  • Reg Member
  • ***
  • Posts: 416
Re: New router for OPNsense
« Reply #7 on: February 23, 2022, 09:40:41 PM »

And for what I understood, the i225-LM is a 'better' model than the i225-V - and the former seems already working with both OPNsense and pfSense.

As for the new router, I will probably stick with 1 Gbe port (I may still find some device with i210).
« Last Edit: February 23, 2022, 09:44:07 PM by hushcoden »
Logged

Chrysalis

  • Content Team
  • Addicted Kitizen
  • *
  • Posts: 6912
Re: New router for OPNsense
« Reply #8 on: February 24, 2022, 04:17:00 PM »

I would research the cpu spec and try to prioritise single core performance, the reason been pppoe which is really common in the UK I think is still single core bound on opnsense.  Which could be a problem on the top FTTP packages. (welcome to be corrected if its fixed).
Logged
AAISP - Billion 8800NL bridge & PFSense BOX running PFSense 2.4 - ECI Cab - LINE STATISTICS CLICK HERE

hushcoden

  • Reg Member
  • ***
  • Posts: 416
Re: New router for OPNsense
« Reply #9 on: May 29, 2022, 12:58:34 PM »

Update:-
Eventually I got my new appliance with 2.5 Gb/s LAN ports and likely it works flawlessly with OPNsense !

I'm using an mSATA SSD and there is also a mini PCIE slot, see picture, so my question: since I  have a second identical mSATA SSD, I should be able to use it by installing an adapter like this one, is that right?
Code: [Select]
https://www.amazon.co.uk/JMT-3x5cm-mSATA-Adapter-Converter/dp/B0817PW5DN/ref=sr_1_69?crid=257JK1PY06R2G&keywords=mini+PCIE+to+msata&sprefix=mini+pcie+to+msata%2Caps%2C200&sr=8-69
or
Code: [Select]
https://www.amazon.co.uk/Bewinner1-Adapter-3x5cm-Converter-Laptop-default/dp/B086TT6PYC/ref=sr_1_8?crid=257JK1PY06R2G&keywords=mini+PCIE+to+msata&sprefix=mini+pcie+to+msata%2Caps%2C200&sr=8-8
My concern is that both those adapters description mention Asus laptops ??
Logged

Alex Atkin UK

  • Kitizen
  • ****
  • Posts: 4087
    • Thinkbroadband Quality Monitors
Re: New router for OPNsense
« Reply #10 on: May 29, 2022, 05:22:02 PM »

Pretty sure only one slot is SATA enabled, the other will be PCIe only.

There are mSATA to 2.5" SATA caddies though.
Logged
Broadband: Zen Full Fibre 900 + Three 5G Routers: pfSense (Celeron N5105) + CPE Pro 2 H122-373 WiFi: Zyxel NWA210AX
My Broadband History & Ping Quality Monitors

hushcoden

  • Reg Member
  • ***
  • Posts: 416
Re: New router for OPNsense
« Reply #11 on: May 29, 2022, 05:33:12 PM »

Pretty sure only one slot is SATA enabled, the other will be PCIe only.
Are you saying I can't use at the same time both mSATA and mini PCIE slot ?
Logged

Alex Atkin UK

  • Kitizen
  • ****
  • Posts: 4087
    • Thinkbroadband Quality Monitors
Re: New router for OPNsense
« Reply #12 on: May 29, 2022, 07:00:36 PM »

Are you saying I can't use at the same time both mSATA and mini PCIE slot ?

You said a second identical SSD which made me think you wanted to use two, usually those units one slot has PCIe & SATA, the other has PCIe & USB (for WiFi cards).
Logged
Broadband: Zen Full Fibre 900 + Three 5G Routers: pfSense (Celeron N5105) + CPE Pro 2 H122-373 WiFi: Zyxel NWA210AX
My Broadband History & Ping Quality Monitors

hushcoden

  • Reg Member
  • ***
  • Posts: 416
Re: New router for OPNsense
« Reply #13 on: May 29, 2022, 07:42:55 PM »

Yes, I'd like to use two SSDs, one in the mSATA slot (already in use) and a second one in the mini PCIE slot, do you think it's feasible ?
Logged

Alex Atkin UK

  • Kitizen
  • ****
  • Posts: 4087
    • Thinkbroadband Quality Monitors
Re: New router for OPNsense
« Reply #14 on: May 30, 2022, 07:37:13 AM »

Yes, I'd like to use two SSDs, one in the mSATA slot (already in use) and a second one in the mini PCIE slot, do you think it's feasible ?

No, it only has two SATA ports - the mSATA slot and the one for a 2.5".
Logged
Broadband: Zen Full Fibre 900 + Three 5G Routers: pfSense (Celeron N5105) + CPE Pro 2 H122-373 WiFi: Zyxel NWA210AX
My Broadband History & Ping Quality Monitors