Kitz ADSL Broadband Information
adsl spacer  
Support this site
Home Broadband ISPs Tech Routers Wiki Forum
 
     
   Compare ISP   Rate your ISP
   Glossary   Glossary
 
Please login or register.

Login with username, password and session length
Advanced search  

News:

Author Topic: ECI cab and G.INP?  (Read 2960 times)

parkdale

  • Reg Member
  • ***
  • Posts: 596
ECI cab and G.INP?
« on: October 12, 2023, 11:03:22 AM »

Well .... had an overnight reconnect, now it seems that G.IMP is working on my line?  :-\

Admin Edit: Topic Title.
« Last Edit: October 13, 2023, 05:16:58 PM by kitz »
Logged
Vodafone FTTC ECI cab 40/10Mb connection / Fritz!box7590

underzone

  • Reg Member
  • ***
  • Posts: 442
Re: ECI cab and G.IMP?
« Reply #1 on: October 12, 2023, 04:28:09 PM »

I too had a resync out of the blue two nights ago and synced 3Mbit higher which made no sense. No stats unfortunately as I use the standard Openreach modem...
Logged

parkdale

  • Reg Member
  • ***
  • Posts: 596
Re: ECI cab and G.IMP?
« Reply #2 on: October 13, 2023, 02:10:18 PM »

My hope to solve packet loss was short lived  ;)
Logged
Vodafone FTTC ECI cab 40/10Mb connection / Fritz!box7590

kitz

  • Administrator
  • Senior Kitizen
  • *
  • Posts: 33875
  • Trinity: Most guys do.
    • http://www.kitz.co.uk
Re: ECI cab and G.INP?
« Reply #3 on: October 13, 2023, 05:12:52 PM »

With an INP value of 48 on the downstream it does indeed look like retransmission (G.INP) has been applied by the DLM.

Anyone else on a an ECI?   
I#m not much use here as I'm still on the so called ECI g.inp trial.
Logged
Please do not PM me with queries for broadband help as I may not be able to respond.
-----
How to get your router line stats :: ADSL Exchange Checker

parkdale

  • Reg Member
  • ***
  • Posts: 596
Re: ECI cab and G.INP?
« Reply #4 on: October 21, 2023, 10:37:06 AM »

So... I have checked a few other friends lines where they are connected to ECI cabs, all have G.imp turned on.
My downstream INP has now gone down to 42. Seems odd that it's now active on ECI cabs in the dying days of VDSL broadband  ???
No INP applied to upstream... yet. (I doubt it will be)

Packet loss has improved but not gone. For a day after each resync I had almost no packet loss!, then it came back...

« Last Edit: October 21, 2023, 10:42:08 AM by parkdale »
Logged
Vodafone FTTC ECI cab 40/10Mb connection / Fritz!box7590

Alex Atkin UK

  • Addicted Kitizen
  • *****
  • Posts: 5239
    • Thinkbroadband Quality Monitors
Re: ECI cab and G.INP?
« Reply #5 on: October 21, 2023, 04:10:33 PM »

So... I have checked a few other friends lines where they are connected to ECI cabs, all have G.imp turned on.
My downstream INP has now gone down to 42. Seems odd that it's now active on ECI cabs in the dying days of VDSL broadband  ???

Given the push to move people to Digital Voice, this may be to make that transition smoother by trying to reduce packet loss and latency from retransmissions?
Logged
Broadband: Zen Full Fibre 900 + Three 5G Routers: pfSense (Intel N100) + Huawei CPE Pro 2 H122-373 WiFi: Zyxel NWA210AX
Switches: Netgear MS510TXUP, Netgear MS510TXPP, Netgear GS110EMX My Broadband History & Ping Monitors

kitz

  • Administrator
  • Senior Kitizen
  • *
  • Posts: 33875
  • Trinity: Most guys do.
    • http://www.kitz.co.uk
Re: ECI cab and G.INP?
« Reply #6 on: October 21, 2023, 09:42:03 PM »

>> Seems odd that it's now active on ECI cabs in the dying days of VDSL broadband  <<

Hopefully fewer devices that were incompatible with the ECI cabs now that f/w has been rolled out for both the ECI modems and BTr Home hubs.
Logged
Please do not PM me with queries for broadband help as I may not be able to respond.
-----
How to get your router line stats :: ADSL Exchange Checker

pxr5

  • Member
  • **
  • Posts: 41
Re: ECI cab and G.INP?
« Reply #7 on: February 10, 2024, 03:18:59 PM »

I'd pretty much given up with G.INP on my ECI cab, but I've just had a look on DSLSTATS and the last router restart 24 days go resulted in G.INP being enabled - downstream only though.
Logged

j0hn

  • Kitizen
  • ****
  • Posts: 4081
Re: ECI cab and G.INP?
« Reply #8 on: February 10, 2024, 04:06:51 PM »

I'd pretty much given up with G.INP on my ECI cab, but I've just had a look on DSLSTATS and the last router restart 24 days go resulted in G.INP being enabled

Good news.

Quote
downstream only though.

Sadly the ECI cabinets only support it on the downstream. It would need the entire DSLAM to be replaced for upstream G.INP.
Logged
Talktalk FTTP 550/75 - Speedtest - BQM

ktz392837

  • Reg Member
  • ***
  • Posts: 559
Re: ECI cab and G.INP?
« Reply #9 on: February 13, 2024, 09:57:08 AM »

Yes G.INP has been enabled on my line also.  Yippee.  Not sure exactly when but last week perhaps as I noticed a not so insignificant speed increase so they have been rolling out quite slowly to make sure there are no problems probably if people first noticed in October 2023!
Logged

parkdale

  • Reg Member
  • ***
  • Posts: 596
Re: ECI cab and G.INP?
« Reply #10 on: February 13, 2024, 04:35:55 PM »

G.INP has now been turned off .... for now on my line :fingers: following last few weeks of instability (rock solid at the start) roller-coaster stats an all, ended up worse on up stream! and now still stuck there.
Methinks it must be line problem again :-\
Logged
Vodafone FTTC ECI cab 40/10Mb connection / Fritz!box7590

adslmax

  • Kitizen
  • ****
  • Posts: 1937
Re: ECI cab and G.INP?
« Reply #11 on: February 20, 2024, 02:14:51 PM »

I'd pretty much given up with G.INP on my ECI cab, but I've just had a look on DSLSTATS and the last router restart 24 days go resulted in G.INP being enabled - downstream only though.

Good news for all ECI customers: https://www.ispreview.co.uk/index.php/2024/02/openreach-deploy-g-inp-to-boost-uk-eci-fttc-broadband-lines.html
Logged