Kitz ADSL Broadband Information
adsl spacer  
Support this site
Home Broadband ISPs Tech Routers Wiki Forum
 
     
   Compare ISP   Rate your ISP
   Glossary   Glossary
 
Please login or register.

Login with username, password and session length
Advanced search  

News:

Author Topic: VDSL Modem-Ethernet Bridge questions  (Read 1213 times)

YammerUK

  • Just arrived
  • *
  • Posts: 3
  • Old timer but still learning
VDSL Modem-Ethernet Bridge questions
« on: November 08, 2022, 01:20:11 PM »

Hi. I'm new here. I used to work with PCs and networking many moons ago, but now I'm very rusty indeed. I need help and advice, please.

My Asus DSL-AC68U router recently lost its DSL capability. Possibly by a mains spike.

The Zen-supplied Fritz!Box 3490 isn't as good, so I ended up using it as a WAN router*, disabling WiFi and other unnecessary stuff, and chaining it to the Asus, which still works perfectly well as router and pseudo NAS. It's not ideal, but it works. Speedtest says I've lost some speed, and my router shelf looks like a dog's dinner.

So, I thought I'd look into replacing the Fritz with an old school DSL modem. That way, I could replace the Asus with a dedicated router further down the line. I thought this would be easy, but I may have opened a can of worms...

FYI, according to Fritz, my exchange appears to be Infineon "Infineon 13.2.6" (ECI?) and I'm on 40/10mbps VDSL2. I always thought DSL modems were cheap, but apparently you can pay nearly 200 quid for oneómore than my router cost. I just want something which works reliably, and gives me back my 37.5mbps.

Any help will be much appreciated.

Dinosaur Keith

[* Before you ask, I did look into turning the Fritz into an ethernet bridge, but I couldn't see any way to do this in the menus.]
« Last Edit: November 08, 2022, 01:34:25 PM by YammerUK »
Logged

g3uiss

  • Kitizen
  • ****
  • Posts: 1152
  • You never too old to learn but soon I may be
    • Midas Solutions
Re: VDSL Modem-Ethernet Bridge questions
« Reply #1 on: November 08, 2022, 01:55:56 PM »

Try and find a HG612 on eBay about £15 old modem but very good used by lots of posters here.
Logged
Cerebus FTTP 500/70 Draytec 2927 VOXI 4G fallback.

YammerUK

  • Just arrived
  • *
  • Posts: 3
  • Old timer but still learning
Re: VDSL Modem-Ethernet Bridge questions
« Reply #2 on: November 08, 2022, 03:34:14 PM »

Should I not be using an ECI/Lantiq based modem with my ETI cabinet? Or does it not really matter?
Logged

meritez

  • Content Team
  • Kitizen
  • *
  • Posts: 1650
Re: VDSL Modem-Ethernet Bridge questions
« Reply #3 on: November 08, 2022, 03:49:08 PM »

Should I not be using an ECI/Lantiq based modem with my ETI cabinet? Or does it not really matter?

Lantiq based:
https://www.ebay.co.uk/itm/334617384024
https://www.ebay.co.uk/itm/165761957097

I can not recommend the ECI V3503J unless you are comfortable soldering capacitors
Logged

g3uiss

  • Kitizen
  • ****
  • Posts: 1152
  • You never too old to learn but soon I may be
    • Midas Solutions
Re: VDSL Modem-Ethernet Bridge questions
« Reply #4 on: November 08, 2022, 04:19:10 PM »

I was on ECI with two lines never had a problem with my HG612ís. Doubt you will have.
Logged
Cerebus FTTP 500/70 Draytec 2927 VOXI 4G fallback.

burakkucat

  • Respected
  • Senior Kitizen
  • *
  • Posts: 38300
  • Over the Rainbow Bridge
    • The ELRepo Project
Re: VDSL Modem-Ethernet Bridge questions
« Reply #5 on: November 08, 2022, 05:25:18 PM »

Hi. I'm new here. I used to work with PCs and networking many moons ago, but now I'm very rusty indeed.

Welcome to the kitz forum.  :)

Quote
I need help and advice, please.

You've come to the right place.

I'll second g3uiss' suggestion. Just get yourself a Huawei HG612 3B (and don't pay a premium price for it).
Logged
:cat:  100% Linux and, previously, Unix. Co-founder of the ELRepo Project.

Please consider making a donation to support the running of this site.

Alex Atkin UK

  • Addicted Kitizen
  • *****
  • Posts: 5335
    • Thinkbroadband Quality Monitors
Re: VDSL Modem-Ethernet Bridge questions
« Reply #6 on: November 08, 2022, 06:01:32 PM »

I was on ECI with two lines never had a problem with my HG612ís. Doubt you will have.

Its not a problem, but I always felt things loaded faster with a Lantiq modem even though I couldn't scientifically prove it.  I believe it also synced slightly faster.
Logged
Broadband: Zen Full Fibre 900 + Three 5G Routers: pfSense (Intel N100) + Huawei CPE Pro 2 H122-373 WiFi: Zyxel NWA210AX
Switches: Netgear MS510TXUP, Netgear MS510TXPP, Netgear GS110EMX My Broadband History & Ping Monitors

YammerUK

  • Just arrived
  • *
  • Posts: 3
  • Old timer but still learning
Re: VDSL Modem-Ethernet Bridge questions
« Reply #7 on: November 08, 2022, 06:29:37 PM »

Thanks, folks. I'll have a look at fleabay, and report back with any news.
Logged