Kitz ADSL Broadband Information
adsl spacer  
Support this site
Home Broadband ISPs Tech Routers Wiki Forum
 
     
   Compare ISP   Rate your ISP
   Glossary   Glossary
 
Please login or register.

Login with username, password and session length
Advanced search  

News:

Pages: 1 ... 6 7 [8]

Author Topic: YouFibre FTTP  (Read 13057 times)

Mark07

  • Reg Member
  • ***
  • Posts: 251
Re: YouFibre FTTP
« Reply #105 on: November 10, 2023, 10:35:34 AM »

RightÖ well, I had ipv6 working fine before requesting a static v4.

Iíve just re-enabled v6 and now at least my router appears to be talking to a dhcp6 server ó so thatís new!  It didnít get any reply at all after I initially went static v4.

However, the v6 client gives up with:

Code: [Select]
advertise contains no address/prefix
Will have another tinker tomorrow!

Could you do a release / renew on your WAN and let us know if that pulls a prefix?
Logged

displaced

  • Reg Member
  • ***
  • Posts: 269
Re: YouFibre FTTP
« Reply #106 on: November 10, 2023, 10:46:06 AM »

No joy after a release/renew unfortunately!

Does sound like OPNsense is misbehaving according to skyeci.

Hereís some longer log output, in case itís any help.

I have dhcp6c set to only request a prefix with a 56 prefix delegation size.

Code: [Select]
2023-11-10T10:41:19 Notice dhcp6c advertise contains no address/prefix
2023-11-10T10:41:19 Notice dhcp6c server ID: 00:03:00:01:04:a7:41:ea:48:08, pref=-1
2023-11-10T10:41:19 Notice dhcp6c status code: no prefixes
2023-11-10T10:41:19 Notice dhcp6c get DHCP option status code, len 2
2023-11-10T10:41:19 Notice dhcp6c IA_PD: ID=0, T1=0, T2=0
2023-11-10T10:41:19 Notice dhcp6c get DHCP option IA_PD, len 18
2023-11-10T10:41:19 Notice dhcp6c DUID: 00:01:00:01:2a:64:af:a8:00:e0:67:2d:90:ca
2023-11-10T10:41:19 Notice dhcp6c get DHCP option client ID, len 14
2023-11-10T10:41:19 Notice dhcp6c DUID: 00:03:00:01:04:a7:41:ea:48:08
2023-11-10T10:41:19 Notice dhcp6c get DHCP option server ID, len 10
2023-11-10T10:41:19 Notice dhcp6c receive advertise from fe80::aa7:41ff:feff:480c%igb0 on igb0
2023-11-10T10:41:19 Notice dhcp6c reset a timer on igb0, state=SOLICIT, timeo=6, retrans=68165
2023-11-10T10:41:19 Notice dhcp6c send solicit to ff02::1:2%igb0
2023-11-10T10:41:19 Notice dhcp6c set IA_PD
2023-11-10T10:41:19 Notice dhcp6c set option request (len 4)
2023-11-10T10:41:19 Notice dhcp6c set elapsed time (len 2)
2023-11-10T10:41:19 Notice dhcp6c set client ID (len 14)
2023-11-10T10:41:19 Notice dhcp6c Sending Solicit
2023-11-10T10:41:19 Notice dhcp6c reset a timer on igb1, state=SOLICIT, timeo=6, retrans=63857
Logged
YouFibre 500, OPNsense router, Ubiquiti access points. GigE home LAN with Netgear ProSafe switches. Mac, FreeBSD and Win11.

Mark07

  • Reg Member
  • ***
  • Posts: 251
Re: YouFibre FTTP
« Reply #107 on: November 10, 2023, 10:48:18 AM »

Interesting, are you also selecting "only request prefix"? Or something to that effect
Logged

displaced

  • Reg Member
  • ***
  • Posts: 269
Re: YouFibre FTTP
« Reply #108 on: November 10, 2023, 10:58:10 AM »

I am indeed choosing ďonly request prefixĒ.  Should that be off?
Logged
YouFibre 500, OPNsense router, Ubiquiti access points. GigE home LAN with Netgear ProSafe switches. Mac, FreeBSD and Win11.

Mark07

  • Reg Member
  • ***
  • Posts: 251
Re: YouFibre FTTP
« Reply #109 on: November 10, 2023, 11:05:34 AM »

Nope that should be on, along with send prefix hint.

Everything else should be default
Logged

displaced

  • Reg Member
  • ***
  • Posts: 269
Re: YouFibre FTTP
« Reply #110 on: November 10, 2023, 11:45:23 AM »

Gave it a reboot and I think Iím in business.  Thanks for your help!

Iíll keep an eye on it, given others have had problems with v6 in OPNsense.
Logged
YouFibre 500, OPNsense router, Ubiquiti access points. GigE home LAN with Netgear ProSafe switches. Mac, FreeBSD and Win11.

Mark07

  • Reg Member
  • ***
  • Posts: 251
Re: YouFibre FTTP
« Reply #111 on: November 10, 2023, 11:45:57 AM »

Looking good!
Logged

displaced

  • Reg Member
  • ***
  • Posts: 269
Re: YouFibre FTTP
« Reply #112 on: November 21, 2023, 07:55:37 AM »

So, after a few days I did start getting weird things happening ó slow page loading, images failing to load, that sort of thing.  Turning off v6 solved the problem instantly.

Not sure if thatís a sign of OPNsense losing the prefix ó everything looked fine on the dashboard.

But Iíve upgraded to the latest OPNsense and itís been fine for a few days.  If the problem repeats, Iíll turn off IPv6 until OPN sort out the issue ó will raise a bug with them after collecting all the diagnostic info I can.
Logged
YouFibre 500, OPNsense router, Ubiquiti access points. GigE home LAN with Netgear ProSafe switches. Mac, FreeBSD and Win11.
Pages: 1 ... 6 7 [8]