Kitz ADSL Broadband Information
adsl spacer  
Support this site
Home Broadband ISPs Tech Routers Wiki Forum
 
     
   Compare ISP   Rate your ISP
   Glossary   Glossary
 
Please login or register.

Login with username, password and session length
Advanced search  

News:

Author Topic: Outage at around 00:44 - couldn’t ping forum.kitz.co.uk  (Read 893 times)

Weaver

  • Addicted Kitizen
  • *****
  • Posts: 8672
  • Retd sw dev; A&A; 4 × 7km ADSL2; IPv6; Firebrick
Outage at around 00:44 - couldn’t ping forum.kitz.co.uk
« on: March 17, 2020, 12:50:08 AM »

Was there some maintenance going on? Because I couldn’t access the server for a couple of minutes - was trying to post something and I lost my post text as it timed out on me.
Logged

banger

  • Reg Member
  • ***
  • Posts: 896
  • Uno comms 80/20
Re: Outage at around 00:44 - couldn’t ping forum.kitz.co.uk
« Reply #1 on: March 17, 2020, 11:03:39 AM »

Same here but was just browsing. Couldn't ping either.
Logged
Tim
www.uno.net.uk & freenetname
Asus RT-AC1200G+ and ZyXEL VMG1312-B10A Bridge on 80 Meg TTB Fibre

https://www.thinkbroadband.com/speedtest/1502566996147131655

kitz

  • Administrator
  • Senior Kitizen
  • *
  • Posts: 32446
  • Trinity: Most guys do.
    • http://www.kitz.co.uk
Re: Outage at around 00:44 - couldn’t ping forum.kitz.co.uk
« Reply #2 on: March 17, 2020, 12:32:28 PM »

It wasn't me as I was tucked up in bed, nor was I advised of any scheduled maintenance.   
Saying that, Vidahost has been bought out and the service isn't quite the same as the server is just a tiny fish in now what is a very large pond.
Sorry guys :/
 
Logged
Please do not PM me with queries for broadband help as I may not be able to respond.
-----
How to get your router line stats :: ADSL Exchange Checker

Alex Atkin UK

  • Kitizen
  • ****
  • Posts: 1164
    • My Broadband History
Re: Outage at around 00:44 - couldn’t ping forum.kitz.co.uk
« Reply #3 on: March 17, 2020, 01:32:17 PM »

Was there some maintenance going on? Because I couldn’t access the server for a couple of minutes - was trying to post something and I lost my post text as it timed out on me.

Was that with the iPad?  One advantage with PC browsers is you can usually just hit reload when that happens and it will ask to re-submit the form.
Logged
Exchange: INTAKE (ECI DSLAM) Router: pfSense (i5-7200U) ISP/Modems: Zen (Home Hub 5A running OpenWrt) + Plusnet (VMG-3925-B10B) WiFi: Ubiquiti nanoHD

Weaver

  • Addicted Kitizen
  • *****
  • Posts: 8672
  • Retd sw dev; A&A; 4 × 7km ADSL2; IPv6; Firebrick
Re: Outage at around 00:44 - couldn’t ping forum.kitz.co.uk
« Reply #4 on: March 17, 2020, 05:27:12 PM »

Browser died because it timed out and I then got an error page. I pinged and then tracerouted with a tool on the iPad, then did a remote ping, with an internet-based tool from a remote address and then the same with a different web-based tool. All were getting no response from forum.kitz.co.uk
Logged

Chrysalis

  • Content Team
  • Addicted Kitizen
  • *
  • Posts: 6203
Re: Outage at around 00:44 - couldn’t ping forum.kitz.co.uk
« Reply #5 on: March 31, 2020, 01:11:08 AM »

Its been on and off, so I started an MTR, here is the data.

Looks like some telia transit issues.  Interesting you said they been brought out kitz, as I was shocked to see godaddy in the routing, I wonder if you now on a godaddy hosting platform? O_o

Code: [Select]
Host                                                                                      Loss%   Snt   Last   Avg  Best  Wrst StDev
 1. 216.53.155.90.in-addr.arpa                                                              0.0%   197   12.2  12.1  11.8  13.3   0.2
 2. e.aimless.tch.aa.net.uk                                                                83.2%   197   12.5  12.4  11.8  13.6   0.3
 3. xe-0-1-0-3-1.r04.londen05.uk.bb.gin.ntt.net                                             0.0%   197   12.8  13.1  12.6  18.7   0.5
 4. ae-0.r24.londen12.uk.bb.gin.ntt.net                                                     0.0%   197   13.0  13.5  12.5  43.5   2.6
 5. ae-8.r02.londen03.uk.bb.gin.ntt.net                                                     0.0%   197   13.0  13.1  12.5  18.0   0.5
 6. ldn-b7-link.telia.net                                                                   0.0%   197   13.6  14.0  12.4  50.1   4.3
 7. ldn-bb4-link.telia.net                                                                 99.5%   197   13.5  13.5  13.5  13.5   0.0
 8. ldn-b5-link.telia.net                                                                  67.0%   197   13.5  13.4  12.5  30.8   2.3
 9. ae0.cr-sargas.lon1.bb.godaddy.com                                                      67.0%   197   13.1  13.0  12.6  13.6   0.2
10. ae0.cr-merak.lon5.bb.godaddy.com                                                       67.5%   197   13.4  13.6  12.8  29.5   2.2
11. 87.230.114.202                                                                         67.5%   197   13.6  14.3  13.6  24.8   1.7
12. 185.24.99.65                                                                           67.9%   196   22.1  34.6  15.2 127.1  26.6
13. kitz.servers.eqx.misp.co.uk                                                            74.5%   196   14.0  14.2  13.9  15.9   0.3

yeah

https://www.ukbusinessforums.co.uk/threads/by-by-vidahost.387367/
« Last Edit: March 31, 2020, 01:14:47 AM by Chrysalis »
Logged
AAISP - Billion 8800NL bridge & PFSense BOX running PFSense 2.4 - ECI Cab - LINE STATISTICS CLICK HERE

kitz

  • Administrator
  • Senior Kitizen
  • *
  • Posts: 32446
  • Trinity: Most guys do.
    • http://www.kitz.co.uk
Re: Outage at around 00:44 - couldn’t ping forum.kitz.co.uk
« Reply #6 on: March 31, 2020, 10:27:30 PM »

Yup.   Sad day and end of an era.   
I went over to TSO but there was no noticeable change for me, as mentioned in that thread Vidahost was still run separately/independently for those with their own servers, so I didn't really notice much difference.   
Not too happy about the GoDaddy merger but they seem to have left my server along as it was despite it being a bespoke build package.   They probably don't even know from looking at it on the rack that Dom would do things like put extra RAM in.  I did start looking around last year when my annual fees were due, but it does seem difficult to find decent UK hosting with Cpanel that doesn't cost the earth.. but then I also had my own health issues.... and don't know if I want the hassle of moving.

Vidahost were always good at informing about scheduled maintenance or even just general news.. but now there's no correspondence apart from billing. 
Like I said above tiny fish in a large pond.
Logged
Please do not PM me with queries for broadband help as I may not be able to respond.
-----
How to get your router line stats :: ADSL Exchange Checker

kitz

  • Administrator
  • Senior Kitizen
  • *
  • Posts: 32446
  • Trinity: Most guys do.
    • http://www.kitz.co.uk
Re: Outage at around 00:44 - couldn’t ping forum.kitz.co.uk
« Reply #7 on: March 31, 2020, 10:33:16 PM »

Code: [Select]
  1    <1 ms    <1 ms    <1 ms  192.168.1.1
  2    12 ms    11 ms    11 ms  252.core.plus.net [195.166.130.252]
  3    12 ms    14 ms    12 ms  84.93.253.103
  4    12 ms    12 ms    12 ms  195.99.125.138
  5    12 ms    12 ms    13 ms  109.159.252.144
  6    13 ms    13 ms    13 ms  166-49-209-132.gia.bt.net [166.49.209.132]
  7    13 ms    13 ms    13 ms  ldn-b9-link.telia.net [213.248.97.50]
  8     *        *        *     Request timed out.
  9    12 ms    12 ms    12 ms  ldn-b5-link.telia.net [213.155.132.197]
 10    13 ms    15 ms    14 ms  ae0.cr-sargas.lon1.bb.godaddy.com [213.248.96.78]
 11    13 ms    13 ms    13 ms  ae0.cr-merak.lon5.bb.godaddy.com [87.230.113.1]
 12    13 ms    13 ms    13 ms  87.230.114.202
 13    21 ms    29 ms    25 ms  185.24.99.65
 14    14 ms    14 ms    14 ms  kitz.servers.eqx.misp.co.uk [185.24.98.37]

... and that's what I kind of miss.   
Vidahost knew what the site did and Dom arranged direct peering with most of the UK ISPs.   Little things, but it's what made them good.


>>> I wonder if you now on a godaddy hosting platform?

Don't think so.  Still eqx.misp which are the Vidahost racks.
I also continue to use the Vidahost/TSO portal for tickets/billing/domain changes.
« Last Edit: March 31, 2020, 10:44:02 PM by kitz »
Logged
Please do not PM me with queries for broadband help as I may not be able to respond.
-----
How to get your router line stats :: ADSL Exchange Checker

Alex Atkin UK

  • Kitizen
  • ****
  • Posts: 1164
    • My Broadband History
Re: Outage at around 00:44 - couldn’t ping forum.kitz.co.uk
« Reply #8 on: March 31, 2020, 11:00:22 PM »

Not much difference from Zen:

Code: [Select]
1  losubs.subs.bng1.th-lon.zen.net.uk (62.3.80.17)  13.356 ms  20.036 ms  12.996 ms
 2  ae1-177.cr2.th-lon.zen.net.uk (62.3.80.38)  13.625 ms  21.378 ms  12.932 ms
 3  vl-50.ae-5.pe2.thn-lon.zen.net.uk (51.148.73.54)  13.435 ms  22.725 ms  13.627 ms
 4  51-148-73-107.dsl.zen.co.uk (51.148.73.107)  25.776 ms  23.853 ms  13.890 ms
 5  ae-8.agg1.lond1.ptn.zen.net.uk (51.148.73.14)  31.579 ms  23.069 ms  13.684 ms
 6  ldn-b5-link.telia.net (62.115.169.132)  14.306 ms  13.419 ms  22.332 ms
 7  ae0.cr-sargas.lon1.bb.godaddy.com (213.248.96.78)  13.262 ms  18.862 ms  13.775 ms
 8  ae0.cr-merak.lon5.bb.godaddy.com (87.230.113.1)  22.949 ms  15.993 ms  17.285 ms
 9  87.230.114.202 (87.230.114.202)  14.593 ms  19.241 ms  14.175 ms
10  185.24.99.65 (185.24.99.65)  43.465 ms  33.445 ms  30.583 ms
11  kitz.servers.eqx.misp.co.uk (185.24.98.37)  15.107 ms  15.159 ms  19.734 ms
Logged
Exchange: INTAKE (ECI DSLAM) Router: pfSense (i5-7200U) ISP/Modems: Zen (Home Hub 5A running OpenWrt) + Plusnet (VMG-3925-B10B) WiFi: Ubiquiti nanoHD

burakkucat

  • Global Moderator
  • Senior Kitizen
  • *
  • Posts: 29449
  • Over the Rainbow Bridge
    • The ELRepo Project
Re: Outage at around 00:44 - couldn’t ping forum.kitz.co.uk
« Reply #9 on: March 31, 2020, 11:11:48 PM »

Kitz does it in 14 hops, Alex does it in 11 and someone else does it in 9 . . .

Code: [Select]
traceroute to 185.24.98.37 (185.24.98.37), 30 hops max, 60 byte packets
 1  AP  3.230 ms  3.152 ms  3.112 ms
 2  ae50-ner002.loh.as13285.net (78.144.1.23)  31.174 ms  34.012 ms  34.034 ms
 3  ae50-scr102.loh.as13285.net (78.144.1.22)  33.996 ms  36.556 ms  36.553 ms
 4  host-78-144-14-160.as13285.net (78.144.14.160)  36.522 ms host-78-144-14-166.as13285.net (78.144.14.166)  36.482 ms host-78-144-14-164.as13285.net (78.144.14.164)  38.582 ms
 5  ae1.cr-sargas.lon1.bb.godaddy.com (195.66.225.173)  38.576 ms  38.542 ms  41.417 ms
 6  ae0.cr-merak.lon5.bb.godaddy.com (87.230.113.1)  41.374 ms  37.914 ms  40.247 ms
 7  87.230.114.202 (87.230.114.202)  40.103 ms  32.477 ms  32.243 ms
 8  185.24.99.65 (185.24.99.65)  41.122 ms  41.010 ms  40.907 ms
 9  kitz.servers.eqx.misp.co.uk (185.24.98.37)  34.755 ms  34.693 ms  37.352 ms

No real difference.
Logged
:cat:  100% Linux and, previously, Unix. Co-founder of the ELRepo Project.

Please consider making a donation to support the running of this site.

kitz

  • Administrator
  • Senior Kitizen
  • *
  • Posts: 32446
  • Trinity: Most guys do.
    • http://www.kitz.co.uk
Re: Outage at around 00:44 - couldn’t ping forum.kitz.co.uk
« Reply #10 on: March 31, 2020, 11:30:43 PM »

It used to be like this

From Plusnet

Code: [Select]
Tracing route to kitz.co.uk [185.24.98.37]over a maximum of 30 hops:

  1    <1 ms    <1 ms    <1 ms  192.168.1.1
  2    11 ms    11 ms    11 ms  lo0.12.central12.ptw-bng01.plus.net [195.166.128.172]
  3    11 ms    11 ms    10 ms  irb.12.ptw-cr02.plus.net [84.93.249.34]
  4    12 ms    12 ms    12 ms  195.66.237.228
  5    12 ms    13 ms    13 ms  switch-004.sl5.misp.co.uk [91.198.165.76]
  6    12 ms    12 ms    12 ms  kitz.servers.eqx.misp.co.uk [185.24.98.37]

From Sky

Code: [Select]
1    <1 ms    <1 ms    <1 ms  home.gateway [192.168.1.253]
  2     *        *        *     Request timed out.
  3    11 ms    11 ms    11 ms  02780842.bb.sky.com [2.120.8.66]
  4    10 ms    10 ms    11 ms  uk.slo.ld5.201.r1.misp.co.uk [195.66.237.228]
  5    11 ms    11 ms    11 ms  switch-004.sl5.misp.co.uk [185.52.26.251]
  6     9 ms     9 ms     9 ms  kitz.servers.eqx.misp.co.uk [185.24.98.37]


The direct peering Dom put in place for the server has gone and it now goes via telia > godaddy

Quote
Kitz does it in 14 hops

Makes little difference at the end of the day.   
Plusnet uses dedicated WBMC and their own MSILs.  BTr does similar and you sometimes see the bRAS and core routing hops which are always hidden using L2TP for some other ISPs that use BTw shared. ...  although I notice you miss out on all the telia routing.
Logged
Please do not PM me with queries for broadband help as I may not be able to respond.
-----
How to get your router line stats :: ADSL Exchange Checker

Chrysalis

  • Content Team
  • Addicted Kitizen
  • *
  • Posts: 6203
Re: Outage at around 00:44 - couldn’t ping forum.kitz.co.uk
« Reply #11 on: April 01, 2020, 02:08:37 AM »

Not noticed any issues today.
Logged
AAISP - Billion 8800NL bridge & PFSense BOX running PFSense 2.4 - ECI Cab - LINE STATISTICS CLICK HERE