Kitz ADSL Broadband Information
adsl spacer  
Support this site
Home Broadband ISPs Tech Routers Wiki Forum
 
     
   Compare ISP   Rate your ISP
   Glossary   Glossary
 
Please login or register.

Login with username, password and session length
Advanced search  

News:

Author Topic: DSLStats email alerts problem with RPi  (Read 746 times)

j0hn

  • Kitizen
  • ****
  • Posts: 2331
DSLStats email alerts problem with RPi
« on: April 10, 2018, 08:30:33 PM »

No matter what i try I am unable to send email alerts from my RPi.
I keep getting the error Email alert failed (unable to login to SMTP server)
Allow access from less secure apps option in GMail has been enabled.
Using the exact same settings on the Windows version it works perfectly.

It's a brand new RPi 3B running Raspbian Stretch. I've tried doing a fresh install of both Raspbian and DSLStats but still getting the same error.

I've tried everything i can think of, and every bit of advice i can find online, but I'm out of ideas.

Does anyone have any idea what I might be missing?
Logged
Plusnet FTTC 80/20 -  ECI now Huawei cab
retx low @ 3dB target SNRM
Zyxel VMG1312-B10A bridged with 1508 MTU + Asus RT-AC68U running Asuswrt-Merlin

Deathstar

  • Reg Member
  • ***
  • Posts: 139
Re: DSLStats email alerts problem with RPi
« Reply #1 on: April 10, 2018, 08:34:44 PM »

I have is running ok on my 3B

Port 25 unencrypted.
Logged
VMG1312-B10A Bridge Mode to ASUS DSLAC68U

skyeci

  • Kitizen
  • ****
  • Posts: 1150
    • skyECI line stats
Re: DSLStats email alerts problem with RPi
« Reply #2 on: April 10, 2018, 08:42:08 PM »

my pi3 is setup as attached.


« Last Edit: April 10, 2018, 08:44:13 PM by skyeci »
Logged
Sky Fibre Pro - billion 8800nl V1 (bridge mode) + Opnsense(i5 Qotom) with IPV6 , AC-88U WAP- ECI cab,

click for line stats by pi3/ECI cab


click for line stats by pi3/Huawei cab 

j0hn

  • Kitizen
  • ****
  • Posts: 2331
Re: DSLStats email alerts problem with RPi
« Reply #3 on: April 10, 2018, 08:42:31 PM »

I've tried port 587, 465, makes no difference.
They all work from Windows, but nothing works from the Pi.
Logged
Plusnet FTTC 80/20 -  ECI now Huawei cab
retx low @ 3dB target SNRM
Zyxel VMG1312-B10A bridged with 1508 MTU + Asus RT-AC68U running Asuswrt-Merlin

j0hn

  • Kitizen
  • ****
  • Posts: 2331
Re: DSLStats email alerts problem with RPi
« Reply #4 on: April 10, 2018, 08:43:04 PM »

my pi3 is setup as attached.

It's definitely not my SMTP settings in DSLStats
Logged
Plusnet FTTC 80/20 -  ECI now Huawei cab
retx low @ 3dB target SNRM
Zyxel VMG1312-B10A bridged with 1508 MTU + Asus RT-AC68U running Asuswrt-Merlin

skyeci

  • Kitizen
  • ****
  • Posts: 1150
    • skyECI line stats
Re: DSLStats email alerts problem with RPi
« Reply #5 on: April 10, 2018, 08:46:35 PM »

Have you tried the libssl-dev install thing. I am sure I had to do that in the past before it worked.
Logged
Sky Fibre Pro - billion 8800nl V1 (bridge mode) + Opnsense(i5 Qotom) with IPV6 , AC-88U WAP- ECI cab,

click for line stats by pi3/ECI cab


click for line stats by pi3/Huawei cab 

j0hn

  • Kitizen
  • ****
  • Posts: 2331
Re: DSLStats email alerts problem with RPi
« Reply #6 on: April 10, 2018, 09:04:50 PM »

Have you tried the libssl-dev install thing. I am sure I had to do that in the past before it worked.

Done that already, didn't make a difference.
Logged
Plusnet FTTC 80/20 -  ECI now Huawei cab
retx low @ 3dB target SNRM
Zyxel VMG1312-B10A bridged with 1508 MTU + Asus RT-AC68U running Asuswrt-Merlin

j0hn

  • Kitizen
  • ****
  • Posts: 2331
Re: DSLStats email alerts problem with RPi
« Reply #7 on: April 10, 2018, 09:48:46 PM »

Well, no idea what or how or why but it's working now.

I ran 'sudo ./dslstats' to see if it was permission related.
It loaded dslstats with a blank config.
I went straight to the alerts tab, entered my info and hit test.
The Event Log showed "Email alert sent: "Alert: Test alert".
Bingo, email received successfully.
I closed this instance of dslstas.

I then double clicked the dslstats icon, and selected execute in terminal.
My previous configuration was still there.
I went straight to the alerts tab. The email details field was already completed with the same details that didn't work previously.
I hit the test button.
The Event Log showed "Email alert sent: "Alert: Test alert".
Email successfully received.

No idea why it's now working. I set this up weeks ago and have made multiple attempts to get this working.

edit: looking in my routers logs i can see....
10/04/2018-21:50:49 TCP 192.168.1.122:51172 ----- 64.233.184.108:587   

192.168.1.122 being my Pi
I assume 64.233.184.108 is Gmail.
There was nothing showing in the logs before, so something was preventing it even trying.

Cheers for the help Ned
« Last Edit: April 10, 2018, 09:59:16 PM by j0hn »
Logged
Plusnet FTTC 80/20 -  ECI now Huawei cab
retx low @ 3dB target SNRM
Zyxel VMG1312-B10A bridged with 1508 MTU + Asus RT-AC68U running Asuswrt-Merlin