Kitz ADSL Broadband Information
adsl spacer  
Support this site
Home Broadband ISPs Tech Routers Wiki Forum
 
     
   Compare ISP   Rate your ISP
 
Please login or register.

Login with username, password and session length
Advanced search  

News:

Pages: 1 2 [3] 4 5 6

Author Topic: MS + Ext ..help!  (Read 4634 times)

tuk

  • Member
  • **
  • Posts: 42
Re: MS + Ext ..help!
« Reply #30 on: December 13, 2017, 12:26:52 PM »

A filtered master socket would be nice, but is more expensive with no obvious return, a bb socket in that part of the house would probably never be used
 and if required a plug-in filter would suffice.. 

MS: Filtered
28.20 NTE5C -filtered Master Socket: https://www.run-it-direct.co.uk/adsl-vdsl-faceplates/mk4btopenreachvdslsocket/
1.36 Surface Mount Back Box: https://www.run-it-direct.co.uk/euro-faceplates-backboxes/22mmbackbox/?search=22MBB
9.20 Secondary/Extension Socket, filtered With RJ11/RJ45 Port: https://www.run-it-direct.co.uk/bt-line-boxes-and-sockets/BTsocketFILTEREDwithRJ11/
5.52 10m CW1724 Cable BLACK : https://www.run-it-direct.co.uk/telephone-network-cable/cw1724cable10mb/
--------
44.28
--------

MS: Unfiltered
9.20 NTE5A unfiltered Master Socket:  https://www.run-it-direct.co.uk/bt-line-boxes-and-sockets/openreach-branded-nte5-master-socket/
9.20 Secondary/Extension Socket, filtered With RJ11/RJ45 Port: https://www.run-it-direct.co.uk/bt-line-boxes-and-sockets/BTsocketFILTEREDwithRJ11/
5.52 10m CW1724 Cable BLACK : https://www.run-it-direct.co.uk/telephone-network-cable/cw1724cable10mb/
--------
23.92
--------


Which cable?
The cw1724 cable is 2 pair only and claims to be "intended for high bit rate digital services", both cables are cat5e.

5.52 10m CAT5e Cable: https://www.run-it-direct.co.uk/telephone-network-cable/CAT5ecable10M/
5.52 10m CW1724 Cable: https://www.run-it-direct.co.uk/telephone-network-cable/cw1724cable10mb/
---

Any other bits I need for shopping list?
« Last Edit: December 13, 2017, 12:29:04 PM by tuk »
Logged

licquorice

  • Reg Member
  • ***
  • Posts: 620
Re: MS + Ext ..help!
« Reply #31 on: December 13, 2017, 02:00:22 PM »

CW1308 would be perfectly adequate but you might as well run a Cat5e for any future proofing.

A filter will be required in the Master socket if you intend to use it for telephony, not just for BB.
« Last Edit: December 13, 2017, 02:03:12 PM by licquorice »
Logged

ktz392837

  • Reg Member
  • ***
  • Posts: 350
Re: MS + Ext ..help!
« Reply #32 on: December 13, 2017, 02:29:09 PM »

Not too sure on current prices but in past Ebay has always been good for master sockets (and other related items) I am sure they are usually 10-15 rather than 25? 

Obviously check what you are getting as some listings include more bits or different versions.  The newer versions are easy to fit as when BT installed one for me it was done in a blink of an eye not sure how, it was like he didn't need any tools at all apart from a screwdriver to take off the old one. 

Warning I am not sure if BT officially allow you to disconnect the master socket wires as they class it as their property.
« Last Edit: December 13, 2017, 02:40:08 PM by ktz392837 »
Logged

licquorice

  • Reg Member
  • ***
  • Posts: 620
Re: MS + Ext ..help!
« Reply #33 on: December 13, 2017, 03:04:23 PM »


Warning I am not sure if BT officially allow you to disconnect the master socket wires as they class it as their property.

They don't.
Logged

tuk

  • Member
  • **
  • Posts: 42
Re: MS + Ext ..help!
« Reply #34 on: December 13, 2017, 04:06:54 PM »

The NTE5C-MK4 is quite a bit cheaper on Ebay at 14, all the other parts are about same price.

The Mk4 is more bulky, but I wonder which has the better filter?
NTE5C Mk4 -Filtered Master Socket: https://www.run-it-direct.co.uk/adsl-vdsl-faceplates/mk4btopenreachvdslsocket/
Secondary/Extension Socket, Filtered: https://www.run-it-direct.co.uk/bt-line-boxes-and-sockets/BTsocketFILTEREDwithRJ11/

« Last Edit: December 13, 2017, 04:10:54 PM by tuk »
Logged

runitdirect

  • Member
  • **
  • Posts: 30
    • run-IT-direct Online
Re: MS + Ext ..help!
« Reply #35 on: December 14, 2017, 01:43:26 PM »

CW1724 has been discontinued by us, it was basically CAT5 spec as far as the internal twists go but is only 2 pair, we've switched to 4 pair CAT5e as it's easier to get and offers more future proofing if required. Re: The master socket, the Mk4 is VDSL, the other socket you have linked to is NOT designed to be used as a master socket (no technical reason why it won't work though) & was designed for ADSL. If you have extensions then the obvious choice is the Mk4. W can't compete with the eBay prices, we have to buy out stock!
Logged

tuk

  • Member
  • **
  • Posts: 42
Re: MS + Ext ..help!
« Reply #36 on: December 14, 2017, 04:31:26 PM »

CW1724 has been discontinued by us, it was basically CAT5 spec as far as the internal twists go but is only 2 pair, we've switched to 4 pair CAT5e as it's easier to get and offers more future proofing if required. Re: The master socket, the Mk4 is VDSL, the other socket you have linked to is NOT designed to be used as a master socket (no technical reason why it won't work though) & was designed for ADSL. If you have extensions then the obvious choice is the Mk4. W can't compete with the eBay prices, we have to buy out stock!

Thanks for the info,

The second link was for the extension/secondary box, ...I was just wondering if better to filter the incoming signal via the master socket(MK4) or the extension box(2nd link).  I could just use NTE5A for the master socket then filter the signal on the extension/secondary socket?

Logged

Dray

  • Kitizen
  • ****
  • Posts: 2362
Re: MS + Ext ..help!
« Reply #37 on: December 14, 2017, 04:48:35 PM »

That would introduce a bridge tap
Logged

runitdirect

  • Member
  • **
  • Posts: 30
    • run-IT-direct Online
Re: MS + Ext ..help!
« Reply #38 on: December 14, 2017, 05:55:01 PM »

It would be best to use the filtering (or not if for broadband!) of the Mk4 for the extension. Use one of our VDSL extension kits :-

https://www.run-it-direct.co.uk/vdsl-adsl-extension-kits/

If you need telephone on the extension just add the telephone option to the kit :) If you just need telephone and no broadband on the extension just use a secondary socket and again filter via the Mk4 :-

https://www.run-it-direct.co.uk/bt-line-boxes-and-sockets/BTsocketsecondary/
Logged

Dray

  • Kitizen
  • ****
  • Posts: 2362
Re: MS + Ext ..help!
« Reply #39 on: December 14, 2017, 06:15:22 PM »

It would be best to use the filtering (or not if for broadband!) of the Mk4 for the extension.

If you need telephone on the extension just add the telephone option to the kit

 If you just need telephone and no broadband on the extension just use a secondary socket and again filter via the Mk4

This shows you don't understand the requirements, so you are just confusing the issue.
Logged

tuk

  • Member
  • **
  • Posts: 42
Re: MS + Ext ..help!
« Reply #40 on: December 14, 2017, 06:20:20 PM »

I am confused now as to exactly what I need to buy...

I need a new master socket(only phone required) + an extension/secondary socket for both phone and broadband.
« Last Edit: December 14, 2017, 06:27:38 PM by tuk »
Logged

burakkucat

  • Global Moderator
  • Senior Kitizen
  • *
  • Posts: 22601
  • Over the Rainbow Bridge
    • The ELRepo Project
Re: MS + Ext ..help!
« Reply #41 on: December 14, 2017, 06:30:41 PM »

I am thoroughly confused!  ???

Back on page one of this thread, I asked about the master socket that is currently installed (in "room one"). Is it an old Line Jack (e.g. a LJU2/1A, perhaps) and not an NTE5?
Logged
:cat:  100% Linux and, previously, Unix. Co-founder of the ELRepo Project.

Please consider making a donation to support the running of this site.

gt94sss2

  • Reg Member
  • ***
  • Posts: 773
Re: MS + Ext ..help!
« Reply #42 on: December 14, 2017, 06:43:59 PM »

I am confused now as to exactly what I need to buy...

I need a new master socket(only phone required) + an extension/secondary socket for both phone and broadband.

What you need for the extension is: https://www.run-it-direct.co.uk/vdsl-adsl-extension-kits/vdslextensionkit10m/ as you want to run the modem on it.

This is a VDSL extension kit. However, as you also want to use that for voice calls, you also need the 4 add-on which you can see if you scroll to the bottom of that page.

Whether you need to replace your existing master socket depends on what type you have already.. as Burakkucat says.
« Last Edit: December 14, 2017, 06:46:38 PM by gt94sss2 »
Logged

tuk

  • Member
  • **
  • Posts: 42
Re: MS + Ext ..help!
« Reply #43 on: December 14, 2017, 07:16:39 PM »

The existing master socket is pre-internet and does look similar to a LJU2/1A.
Logged

Dray

  • Kitizen
  • ****
  • Posts: 2362
Re: MS + Ext ..help!
« Reply #44 on: December 14, 2017, 07:24:03 PM »

Does it have a single wire running to it?
Logged
Pages: 1 2 [3] 4 5 6