Kitz ADSL Broadband Information
adsl spacer  
Support this site
Home Broadband ISPs Tech Routers Wiki Forum
 
     
   Compare ISP   Rate your ISP
 
Please login or register.

Login with username, password and session length
Advanced search  

News:

Pages: [1] 2 3 ... 73

Author Topic: Modem/Router VDSL2 Technicolor DGA4130 (BCM63138)  (Read 87248 times)

shdf

  • Reg Member
  • ***
  • Posts: 356
    • Liveboxinfo
Modem/Router VDSL2 Technicolor DGA4130 (BCM63138)
« on: September 22, 2017, 09:49:33 AM »

Hello,
does anyone noticed this Modem/router based on Broadcom BCM63138 ?



Complete review in italian here : http://www.hwupgrade.it/forum/showthread.php?t=2817859
Datasheet here : https://www.callflow.co.uk/wp-content/uploads/2017/04/ultrfast-technicolor-router-spec-sheet.pdf

Support:
Quote
- G.vector
- G.inp
- Profile 17a and 35b

This modem/router comes from the italian ISP TIM, but can be unlocked to the original Technicolor Firmware.
How to easily Unlock the firmware for other ISP : https://www.ilpuntotecnicoeadsl.com/sblocco-smart-modem-evolution-dga4130-agtef/
This will enable FULL ROOT access to the device, SSH + Telnet !

Quote
- Original technicolor GUI with modifications by @Ansuel
- Fix IPv6, now the modem negotiates IPv6 address (WIP)
- Possibility to set custom rules in the firewall
- Possibility to manage QoS both LAN and WAN (WIP)
- It is possible to add VoIP accounts also to operators other than TIM
- Possibility to use the modem with other operators in addition to TIM
- Easy configuration with other operators thanks to the wizard
- Fix "Assistance", you can also access the GUI from the external network in both temporary and permanent mode and the ability to choose a personal password
- Enable SSH with access to both LAN and WAN through root accounts
- Telnet Implementation
- Syslog Implementation
- Add gui buttons to activate bridge mode and voice mode
- Fix bug for which you could not create portforward rules
- Added WakeOnWan
- Possibility to install firmware and upgrade directly from gui (firmware files available in Ansuel repository)
- It is possible to view VoIP codecs and passwords in clear, gui
- Ability to export and import decrypted configuration files
- Added option to turn off mobile network
- Possibility to add static routing
- Enable / disable remote control from the graphical interface (not recommended)

The device can be found at a very low price and brand new on Ebay (40 / 35 shipped) ! :
https://www.ebay.it/sch/i.html?_from=R40&_trksid=p2380057.m570.l1313.TR0.TRC0.H0.XDGA4130.TRS0&_nkw=DGA4130&_sacat=0




EDIT 10/10/2017:
How to root the modem, step by step:
http://forum.kitz.co.uk/index.php/topic,20343.msg356237.html#msg356237

How to install Transmission:
http://forum.kitz.co.uk/index.php/topic,20343.msg356335.html#msg356335

How to install Aria2:
http://forum.kitz.co.uk/index.php/topic,20343.msg356456.html#msg356456

EDIT 9 Jan 2018:
New Swiss tool to upgrade/downgrade Technicolor modems and also to root them:
http://forum.kitz.co.uk/index.php/topic,20343.msg362113.html#msg362113

EDIT 4 March 2018
Removed reference to G.Fast
Logged
DGA4130 Firmware 1.1.0 GUI TIM unlocked
DGA4132 Firmware 1.1.0 GUI TIM unlocked
MEGA : https://mega.nz/#F!yM0RkJjT!I7Y8-mreSHLUW7uPuZtZgQ

Dad-Of-5

  • Member
  • **
  • Posts: 26
Re: Modem/Router VDSL2 Technicolor DGA4130 (BCM63138)
« Reply #1 on: September 22, 2017, 01:57:40 PM »

Not had a chance to look over this in detail and wont till much later tonight but any mention/chance of VPN tunnel capability?
Logged

vic0239

  • Reg Member
  • ***
  • Posts: 319
Re: Modem/Router VDSL2 Technicolor DGA4130 (BCM63138)
« Reply #2 on: September 22, 2017, 02:43:19 PM »

Allora, perfetto per praticare il mio italiano!  ;)
Logged

burakkucat

  • Global Moderator
  • Senior Kitizen
  • *
  • Posts: 22529
  • Over the Rainbow Bridge
    • The ELRepo Project
Re: Modem/Router VDSL2 Technicolor DGA4130 (BCM63138)
« Reply #3 on: September 22, 2017, 09:35:22 PM »

Allora, perfetto per praticare il mio italiano!  ;)

"So, perfect for practicing my Italian!:angel:
Logged
:cat:  100% Linux and, previously, Unix. Co-founder of the ELRepo Project.

Please consider making a donation to support the running of this site.

shdf

  • Reg Member
  • ***
  • Posts: 356
    • Liveboxinfo
Re: Modem/Router VDSL2 Technicolor DGA4130 (BCM63138)
« Reply #4 on: September 23, 2017, 08:25:12 AM »

This is the cheapest modem/router with a BCM63138, other brands like Asus/Netgear are way more expensive, around 200.
Logged
DGA4130 Firmware 1.1.0 GUI TIM unlocked
DGA4132 Firmware 1.1.0 GUI TIM unlocked
MEGA : https://mega.nz/#F!yM0RkJjT!I7Y8-mreSHLUW7uPuZtZgQ

roseway

  • Administrator
  • Senior Kitizen
  • *
  • Posts: 39161
  • Penguins CAN fly
    • DSLstats
Re: Modem/Router VDSL2 Technicolor DGA4130 (BCM63138)
« Reply #5 on: September 23, 2017, 03:15:05 PM »

When it's unlocked, do you get access to the Busybox shell, or is it just the normal Technicolor CLI?
Logged
  Eric

shdf

  • Reg Member
  • ***
  • Posts: 356
    • Liveboxinfo
Re: Modem/Router VDSL2 Technicolor DGA4130 (BCM63138)
« Reply #6 on: September 23, 2017, 05:41:51 PM »

From what i read you have root access from SSH, so you have full control.
I oredered one yesterday, i should receive it next week, i will be able to answer to all questions.  ::)

Both files, the unlocker and the unlocked firmware webui can be downloaded from here:
https://mega.nz/#F!Pd8TgAJA!t-Yj3SktM8dNqvoIwiWbmg
Firmware webui: 2.23
Unlocker version: 0.9.6

You can start watching in it  ;D

In the first step of the unlocker the description says:
Quote
This tool allows root access to the modem. After logging in, you can install the original Technicolor interface, enable many options in the web interface and more. Once the automatic procedure is completed, the modem will be accessible with SSH protocol and username / password: root / root. The root is resistant to a reset or a firmware upgrade. If the reset button is pressed, only the original interface and configuration will be restored.


At the second step you can check:
1) Nuova GUI = The new original GUI from Technicolor (unlocked)
2) Disattiva cwmp = Disable cwmp = Disable TIM from accessing the router and upgrade to a new firmware.
3) importa e esporta conf in chiaro = Import/export configuration files unencrypted. So you will be able to edit the conf file.


After checking everything you just have to click the "Sblocca Ora!" button to unlock the firmware.

And now you can connect to the web interface and see the new technicolor Webui, and you can notice it supports other languages than italian.



What they say about the Original firmware:
Quote
The new Technicolor versions are based on Openwrt (ChaosCalmer for precision). It follows that theoretically by forcing and fixing some configuration files it is possible, theoretically, to install additional packages on the modem. No studies have been done on this. Anyone making progress in this regard would be keen to share their experiences on the forum.

What they say about the Hack:
Quote
What allows me to do this process? Virtually everything. This type of unlock is even more powerful than AGTOT. In that case, you enabled the root user but it was in a small shell. In this case you are 100% root. The router files, being all based on OpenWRT Chaos Chalmer, are r / w and accessible with SCP protocol. By unlocking it you will be able to enable the telnet protocol from gui. To access it, you can use any SSH client such as Putty.

The hacked firmware is checking everyday if an update is available :
Quote
Update Gui

An autoupgrade system has been inserted. Every day, the modem will check with the repository and report updates on the gui.

For technical issues with the tool, I release the manual update for the gui ...
Run the following commands one at a time in SSH:

wget -P /tmp http://repository.ilpuntotecnicoeadsl.com/files/Ansuel/AGTEF/GUI.tar.bz2
bzcat /tmp/GUI.tar.bz2 | tar -C / -xvf -
/etc/init.d/rootdevice force
This can be disabled in /etc/crontabs/root
« Last Edit: September 28, 2017, 07:33:50 AM by shdf »
Logged
DGA4130 Firmware 1.1.0 GUI TIM unlocked
DGA4132 Firmware 1.1.0 GUI TIM unlocked
MEGA : https://mega.nz/#F!yM0RkJjT!I7Y8-mreSHLUW7uPuZtZgQ

roseway

  • Administrator
  • Senior Kitizen
  • *
  • Posts: 39161
  • Penguins CAN fly
    • DSLstats
Re: Modem/Router VDSL2 Technicolor DGA4130 (BCM63138)
« Reply #7 on: September 24, 2017, 07:53:34 AM »

Looking at that GUI download I see that in /bin there's an executable called busybox_telnet, and in /etc/config there's a file called telnet containing:

config telnet 'general'
   option enable '0'

So it appears that enabling telnet should be straightforward.

[Later] I started to order one from the link given, but it wanted to charge me EUR 100 for delivery. :o
« Last Edit: September 24, 2017, 08:00:32 AM by roseway »
Logged
  Eric

renluop

  • Kitizen
  • ****
  • Posts: 2935
Re: Modem/Router VDSL2 Technicolor DGA4130 (BCM63138)
« Reply #8 on: September 24, 2017, 08:47:53 AM »

Simple man question: why no UK version?
Logged

roseway

  • Administrator
  • Senior Kitizen
  • *
  • Posts: 39161
  • Penguins CAN fly
    • DSLstats
Re: Modem/Router VDSL2 Technicolor DGA4130 (BCM63138)
« Reply #9 on: September 24, 2017, 09:59:12 AM »

Technicolor sell mainly (or even exclusively now) through ISPs, so their availability in any country depends on the ISPs in that country.
Logged
  Eric

shdf

  • Reg Member
  • ***
  • Posts: 356
    • Liveboxinfo
Re: Modem/Router VDSL2 Technicolor DGA4130 (BCM63138)
« Reply #10 on: September 24, 2017, 11:18:03 AM »

[Later] I started to order one from the link given, but it wanted to charge me EUR 100 for delivery. :o
WTF, i'm in France and i was charged 8 only  :o Contact the seller there should be something misconfigured about shipping costs.
Edit: I see now that it is 100 even for me... ???
And on Amazon international shipping is disabled https://www.amazon.it/SMART-MODEM-WI-FI-TIM-DGA4130/dp/B0747QBS2L

@renluop
if you watch to the datasheet link in my first post you'll see it comes from :  https://www.callflow.co.uk
Do they give this modem to their subscriber ? i don't know...
« Last Edit: September 24, 2017, 11:43:52 AM by shdf »
Logged
DGA4130 Firmware 1.1.0 GUI TIM unlocked
DGA4132 Firmware 1.1.0 GUI TIM unlocked
MEGA : https://mega.nz/#F!yM0RkJjT!I7Y8-mreSHLUW7uPuZtZgQ

roseway

  • Administrator
  • Senior Kitizen
  • *
  • Posts: 39161
  • Penguins CAN fly
    • DSLstats
Re: Modem/Router VDSL2 Technicolor DGA4130 (BCM63138)
« Reply #11 on: September 24, 2017, 11:42:28 AM »

It looks as though Technicolor have put a stop to international sales. It's a shame, because it looks like an interesting product.
Logged
  Eric

shdf

  • Reg Member
  • ***
  • Posts: 356
    • Liveboxinfo
Re: Modem/Router VDSL2 Technicolor DGA4130 (BCM63138)
« Reply #12 on: September 24, 2017, 11:44:19 AM »

i contacted the Ebay seller and explained the problem he told me a few minutes ago that he will check this tomorow.
So keep an eye on it. ;)
Logged
DGA4130 Firmware 1.1.0 GUI TIM unlocked
DGA4132 Firmware 1.1.0 GUI TIM unlocked
MEGA : https://mega.nz/#F!yM0RkJjT!I7Y8-mreSHLUW7uPuZtZgQ

roseway

  • Administrator
  • Senior Kitizen
  • *
  • Posts: 39161
  • Penguins CAN fly
    • DSLstats
Re: Modem/Router VDSL2 Technicolor DGA4130 (BCM63138)
« Reply #13 on: September 24, 2017, 11:47:39 AM »

Thank you :)
Logged
  Eric

renluop

  • Kitizen
  • ****
  • Posts: 2935
Re: Modem/Router VDSL2 Technicolor DGA4130 (BCM63138)
« Reply #14 on: September 24, 2017, 04:15:28 PM »

WTF, i'm in France and i was charged 8 only  :o Contact the seller there should be something misconfigured about shipping costs.
Edit: I see now that it is 100 even for me... ???
And on Amazon international shipping is disabled https://www.amazon.it/SMART-MODEM-WI-FI-TIM-DGA4130/dp/B0747QBS2L

@renluop
if you watch to the datasheet link in my first post you'll see it comes from :  https://www.callflow.co.uk
Do they give this modem to their subscriber ? i don't know...
The counties listed by Callflow impress, but checking a number of large town centre postcodes seems to tell not the same story.
Logged
Pages: [1] 2 3 ... 73
 

anything