Kitz ADSL Broadband Information
adsl spacer  
Support this site
Home Broadband ISPs Tech Routers Wiki Forum
 
     
   Compare ISP   Rate your ISP
   Glossary   Glossary
 
Please login or register.

Login with username, password and session length
Advanced search  

News:

Author Topic: Acceptable Errors?  (Read 1860 times)

pintosal

  • Reg Member
  • ***
  • Posts: 181
Acceptable Errors?
« on: March 01, 2016, 03:35:23 PM »

I regularly use DSLSTATS to monitor my Billion 8800 NL on my Infinity 2 and would like some advice.

The attached show CRC, FEC and ES/hour.

Is there a problem with my line? Why would there appear to be CRC errors upstream, but not down?

Logged

roseway

  • Administrator
  • Senior Kitizen
  • *
  • Posts: 40031
  • Penguins CAN fly
    • DSLstats
Re: Acceptable Errors?
« Reply #1 on: March 01, 2016, 03:40:34 PM »

You may have G.Inp enabled on the downstream. A copy of the Stats page from DSLstats will confirm it (or not).
Logged
  Eric

pintosal

  • Reg Member
  • ***
  • Posts: 181
Re: Acceptable Errors?
« Reply #2 on: March 01, 2016, 04:11:42 PM »

Indeed, G.Inp is enabled downstream
Logged

roseway

  • Administrator
  • Senior Kitizen
  • *
  • Posts: 40031
  • Penguins CAN fly
    • DSLstats
Re: Acceptable Errors?
« Reply #3 on: March 01, 2016, 04:18:41 PM »

That's the reason then. G.Inp is very effective at dealing with errors which would otherwise be CRCs.
Logged
  Eric

pintosal

  • Reg Member
  • ***
  • Posts: 181
Re: Acceptable Errors?
« Reply #4 on: March 02, 2016, 09:04:42 AM »

Regarding my first post, are these number of errors indicative of problems, or is my line in good order?
Logged

William Grimsley

  • Kitizen
  • ****
  • Posts: 1489
    • Newton Poppleford Weather
Re: Acceptable Errors?
« Reply #5 on: March 02, 2016, 11:44:11 AM »

Regarding my first post, are these number of errors indicative of problems, or is my line in good order?

I would say your line is fine, just keep monitoring the Upstream CRC errors. If they start to become more frequent, it could be a sign of a fault occuring.
Logged

gazaai

  • Reg Member
  • ***
  • Posts: 202
Re: Acceptable Errors?
« Reply #6 on: March 02, 2016, 02:07:37 PM »

My line had upstream error seconds like you, then I enabled PhyR on the upstream within the Billion settings:




Around 11 days later the cabinet re-synced the connection and enabled G.INP on the upstream not had a single error since


(I think the spike of downstream errors is when the line disconnected for the re-sync)

So maybe the cabinet will enable G.INP for you too on the upstream?
Logged
Plusnet: 80 / 20
MDWS Username: GaZaai

Modem: Billion 8800NL (Bridge Mode)
Router + AP: NETGEAR R7800 (OpenWRT/LEDE)
APs: 2x Linksys Linksys EA6700

pintosal

  • Reg Member
  • ***
  • Posts: 181
Re: Acceptable Errors?
« Reply #7 on: March 02, 2016, 08:37:45 PM »

Thanks for the suggestion.

PhyR was only enabled on downstream. I'll try it on upstream also.
Logged